Cu perseverență și determinare, o persoană poate atinge orice înălțime – să stăpânească o nouă limbă, să cucerească Everestul, să scape de un obicei prost sau de kilogramele în plus, să își umfle mușchii.
Reclamă
Capacitatea unei persoane de a atinge obiectivele este o calitate foarte importantă. Nu este vorba doar de un mare succes și de faima mondială. Învățarea, munca, relațiile cu cei dragi – acestea și alte domenii necesită mult efort, atenție și alte resurse. Pentru a arăta bine și a fi sănătos, trebuie să renunțați la lene și la tentații. Toate acestea țin de voință.
Pentru unii oameni, chiar și obstacolele minore sau primele eșecuri sunt un motiv pentru a renunța la ceea ce își doresc. Alții vor merge până la capăt, vor învăța din greșeli, vor schimba tacticile până când vor învinge (în primul rând pe ei înșiși).
Este posibil să treceți din prima categorie în cea de-a doua, dar va fi nevoie de o muncă sistematică.
Cum să dezvolți voința?
1. Obțineți un somn bun
Un somn bun este baza pentru buna funcționare a voinței dumneavoastră. Într-o stare de lipsă de somn, cu siguranță nu veți dori să vă forțați să faceți ceva. Cei mai mulți oameni știu acest lucru, dar puțini sunt cei care pun în practică acest obicei în viața lor.
Un somn slab vă va face să fiți slab și obosit. Acesta are un impact direct asupra capacității tale de concentrare și de luare a deciziilor. Kelly McGonigal, autoarea cărții „The Willpower Instinct: How does self-control work, why is it important, and how can you improve it?” (Instinctul voinței: cum funcționează autocontrolul, de ce este important și cum îl puteți îmbunătăți), subliniază importanța de a dormi suficiente ore:
Privarea de somn (chiar și dormitul mai puțin de 6 ore pe noapte) este un factor de stres cronic care perturbă utilizarea energiei de către corpul și creierul dumneavoastră. Cortexul prefrontal, care este responsabil de impulsurile volitive și de răspunsul la stres, este afectat în mod special.
Încercați să dormiți 7-8 ore pe noapte – nici mai mult, nici mai puțin. Acest lucru îi va oferi organismului dumneavoastră suficient timp pentru a-și reîncărca bateriile și pentru a sintetiza toate substanțele necesare. Astfel, se știe că hormonul melatonină, care este foarte important pentru bunăstarea noastră, este sintetizat în cele mai mari cantități între orele 23:00 și 2:00. O odihnă bună vă va permite să vă treziți treaz și pregătit pentru toate provocările vieții.